Cum se identifică ingredientele animale din alimente

De mulți ani încoace, activiștii pentru drepturile animalelor încearcă cu cârligul sau cu escrocul să interzică utilizarea ingredientelor de origine animală în industrie, dar până acum în zadar. Și dacă consumatorii de carne nu prea interesează aceste întrebări, atunci vegetarienii care renunță în mod deliberat la carne, lapte sau ouăle pot continua să le folosească sau derivatele lor, fără să știe măcar despre asta. Puteți elimina astfel de situații și puteți rămâne neconvingut învățând cum să le definiți. Mai mult, acest lucru nu este atât de dificil pe cât pare.

Suplimente nutritive: Ce sunt și de ce să le evitați

Poate că producția industrială este de neconceput fără aditivi alimentari. Ele ajută la îmbunătățirea gustului alimentelor alimentare, își schimbă culoarea și, în cele din urmă, prelungesc termenul de valabilitate. În funcție de originea lor, toate sunt împărțite în mai multe tipuri, dar vegetarienii, în virtutea credințelor lor, sunt interesați de suplimentele naturale de origine animală. Pur și simplu pentru că sunt fabricate din materii prime pe care animalele le oferă. Cel mai adesea este grăsimi animale sau ei celule pigmentare... Primele sunt folosite pentru realizarea émwlgatoroviar acesta din urmă - coloranți… Între timp, astfel de ingrediente sunt adesea produse din cartilaj, oase zdrobite ale animalelor ucise sau enzime secretate de stomac.

Cum se identifică ingredientele animale din alimente

Cel mai sigur mod de a determina originea ingredientelor este să contactați un tehnolog. Faptul este că, împreună cu aditivii de origine animală sau vegetală, există și ingrediente controversate care pot fi fabricate dintr-una sau alta materie primă. Este adevărat, informațiile despre acestea sunt întotdeauna indicate pe pachet, deși uneori sunt oarecum voalate, ceea ce poate confunda chiar și un vegetarian experimentat. Prin urmare, pentru a face față acesteia, merită studiată întreaga listă de aditivi alimentari de origine animală, precum și specificul utilizării lor, acolo unde este posibil.

Ingrediente animale din alimente

Potrivit Consiliului zootehnic din Ontario, industria folosește 98% din organismele animale, din care 55% sunt alimente. Ce este și unde se îndreaptă? Există o mulțime de opțiuni.

  • - însăși substanța care se obține din oasele, tendoanele și cartilajul animalelor după moartea lor în timpul fierberii prelungite. Se formează datorită colagen, o parte integrantă a țesutului conjunctiv, care se transformă în gluten… Lichidul obținut după gătit este evaporat și clarificat. După răcire, se transformă în jeleu, care este apoi uscat și utilizat în procesul de preparare a marmeladei, făinii și dulciurilor. Principalele avantaje ale gelatinei sunt determinate de proprietățile sale: este transparentă, fără gust și inodor și, în același timp, transformă cu ușurință masa de cofetărie în jeleu. Între timp, puțini oameni știu că gelatina vegetală are aceleași proprietăți, ceea ce este mai preferabil pentru vegetarieni. Este fabricat din agar-agar, citrice și măr pieliță, algă, roșcove. O persoană care a renunțat odată la carne ar trebui să fie ghidată de alimente de cofetărie făcute cu gelatină vegetală.
  • Abomasum sau cheag. Poate fi de origine animală, atunci când este obținut din stomacul unui vițel nou-născut, sau vegetal, microbian sau microbacterian. Toate cele trei metode din urmă produc un ingredient pe care vegetarienii îl pot consuma. Abomasum în sine este o substanță care este utilizată pe scară largă în producția de brânzeturi și unele tipuri de brânză de vacă. Principalul său avantaj, pentru care este apreciat în industria alimentară, este capacitatea sa de a se descompune și de a procesa. Este interesant faptul că această enzimă nu are analogi și nu este produsă artificial, prin urmare este destul de costisitoare. Cu toate acestea, din fericire, nu se aplică întotdeauna. Pe piață, puteți găsi în continuare brânzeturi făcute cu adaos de ingrediente de origine vegetală, cum ar fi: Adyghe sau Oltermanni etc. În primul rând, sunt date de aditivi de origine non-animală, care sunt indicați prin denumiri: Coaja microbiană Fromase, Maxilact, Milase, Meito.
  • Albumina este o substanță care nu este altceva decât uscată ser proteine. Se folosește în locul albusului de ou mai scump când de coacere alimente de panificație, prăjituri, produse de patiserie, deoarece bate bine, formând o spumă.
  • Pepsina este cel mai adesea un supliment de origine animală, pe lângă cazurile în care este însoțit de „microbian” postscript. Numai în acest caz este „permis” vegetarianilor.
  • Vitamina D3. Un aditiv de origine animală, deoarece este o materie primă pentru fabricarea sa.
  • Lecitină. Aceste informații vor interesa în primul rând veganii, deoarece lecitina animală este fabricată din ouă, în timp ce soia este fabricată din soia. Împreună cu aceasta, puteți găsi lecitină vegetală, care este, de asemenea, utilizată activ în industria alimentară.
  • Carmin. Poate fi notat cu denumirile de acid carminic, cochineală, E120… Este un colorant care conferă gemurilor, băuturilor sau marmeladelor o nuanță roșie. Se obține din corpul femelelor Coccus cactus sau Dactylopius coccus. Sunt insecte care trăiesc pe plante cărnoase și pe ouăle lor. Inutil să spun că, pentru producerea a 1 kg de substanță, se folosește un număr mare de femele, colectate chiar înainte de depunerea ouălor, deoarece în această perioadă dobândesc o culoare roșie. Ulterior, carcasele lor sunt uscate, tratate cu tot felul de substanțe și filtrate, obținându-se un colorant natural, dar scump. În același timp, nuanțele sale depind numai de aciditatea mediului și pot varia de la portocaliu la roșu și violet.
  • Cărbune sau CARBON BLACK (hidrocarbură). Indicat printr-un semn E152 și poate fi un ingredient vegetal sau animal. O varietate a acestuia este Carbo Animalis, care se obține din arderea carcaselor de vacă. Poate fi găsit pe etichetele anumitor alimente, deși este interzisă utilizarea de către unele organizații.
  • Luteina sau LUTEINA (Е161b) - este fabricat din, totuși, în unele cazuri poate fi obținut din materiale vegetale, de exemplu, mignonette.
  • Criptoxantina sau KRYPTOXANTHIN este un ingredient care poate fi denumit Е161с și să fie fabricate atât din materii prime vegetale, cât și animale.
  • Rubixantina, sau RUBIXANTHIN, este un supliment alimentar care este marcat pe ambalaj cu o pictogramă Е161d și poate fi, de asemenea, de origine animală sau non-animală.
  • Rodoxantina, sau RODOXANTINA, este un ingredient identificat pe ambalaj ca E161f și fabricat din ambele tipuri de materii prime.
  • Violoxantina sau VIOLOXANTINA. Puteți recunoaște acest aditiv prin etichetare E161e… Poate fi, de asemenea, de origine animală și non-animală.
  • Cantaxantină sau CANTHANTHIN. Indicat printr-un semn Е161g și este de două tipuri: de origine vegetală și animală.
  • Potasiu azotatul sau NITRATUL este ingredientul cel mai adesea etichetat de producători E252… Substanța are un efect negativ asupra organismului, deoarece în cel mai bun caz crește pur și simplu tensiunea arterială și, în cel mai rău caz, contribuie la dezvoltarea cancerului. În același timp, poate fi fabricat atât din materii prime animale, cât și din materii prime non-animale (azotat de potasiu).
  • Acid propionic sau ACID PROPIONIC. Cunoscut după etichetă E280… De fapt, este un produs secundar al producției de acid acetic, care se obține în timpul fermentaţie. Cu toate acestea, există opinia că, în unele cazuri, poate fi un ingredient de origine animală. Cu toate acestea, este necesar să o evităm nu numai din acest motiv. Faptul este că acidul propionic este cancerigen.
  • Calciu malate sau MALATE. Indicat printr-un semn E352 și sunt considerate ingrediente de origine animală, deși opinia este controversată.
  • Monooleat de polioxietilen sorbitan sau E433… Există îndoieli cu privire la acest supliment nutritiv, deoarece se zvonește că este obținut prin utilizarea de carne de porc gras.
  • Di- și monogliceride ale acizilor grași sau MONO- ȘI DI-GLICERIDE A ACIZILOR GRASI. Indicat prin marcare E471 și sunt formate din alimente secundare din industria cărnii, cum ar fi sau din grăsimi vegetale.
  • Fosfatul de calciu sau fosfatul osos, cunoscut prin etichetă E542.
  • Glutamat monosodic sau GLUTAMAT MONOSODIC. Nu este dificil să-l găsești pe ambalaj, deoarece acolo este indicat printr-un semn E621… Originea ingredientului este controversată, deoarece în Rusia este obținută din deșeurile din producția de zahăr. Cu toate acestea, acesta nu este un motiv pentru a-i rămâne loial, deoarece, potrivit publicului american, glutamatul monosodic duce la dezvoltarea tulburărilor de deficit de atenție și chiar la școlari. Cel mai adesea, primul se manifestă sub forma unor dorințe ascuțite, nerezonabile de a mânca, chiar dacă anumite alimente. Cu toate acestea, până în prezent, acestea sunt doar presupuneri care nu au fost confirmate de știința oficială.
  • Acid inosinic sau ACID INOSINIC (E630) Este un ingredient derivat din animale și peşte țesut.
  • Sărurile de sodiu și potasiu ale L-listinei, sau L-CISTINEULUI ȘI SĂRUTURILE LUI HIDROCHLIDRICE - ȘI SĂRURILE DE POTASIU sunt un aditiv indicat de etichetă E920 și, conform rapoartelor neconfirmate, este realizat din păr de animale, pene de pasăre sau păr uman.
  • Lanolina sau LANOLINE - un ingredient care este indicat printr-un semn E913 și reprezintă urmele de sudoare care apar pe lâna oilor.

Ce altceva ar trebui să se teamă vegetarienii?

Printre aditivii alimentari, există și alte tipuri deosebit de periculoase care sunt cel mai bine evitate. Iar ideea aici nu este doar în originea lor, ci și în efectul asupra corpului. Este vorba despre:

  • E220… Acesta este dioxidul de sulf sau DIOXIDUL DE SURUR, care este adesea fumigat cu. O substanță aparent obișnuită poate interfera cu absorbția vitamina B12, sau chiar mai rău - contribuie la distrugerea acestuia.
  • E951… Acesta este aspartam sau ASPARTAM, la prima vedere, o substanță sintetică sigură care acționează ca îndulcitor. De fapt, aceasta este cea mai puternică otravă, care în corp se transformă aproape în formalină și poate fi fatală. Aspartamul este apreciat de producători pentru senzația incredibilă de foame și dorința de a mânca tone de alimente cu hidrocarburi, motiv pentru care este adăugat la compoziția băuturilor răcoritoare dulci. Apropo, acesta este motivul pentru care acestea din urmă sunt adesea pe rafturi, alături de chipsuri și cereale. În mai multe țări, a fost interzis după ce atletul a băut Pepsi din dietă cu conținutul său după antrenament și a murit.

Inutil să spun că lista ingredientelor dăunătoare și chiar periculoase care sunt nedorite nu numai pentru vegetarieni, ci și pentru oamenii obișnuiți, este nesfârșită, deoarece este în permanență completată. Cum să vă protejați și sănătatea în aceste condiții? Citiți cu atenție etichetele, gătiți-le singur dacă este posibil și utilizați numai aditivi alimentari naturali, de exemplu, vanilie păstăi în loc de vanilină artificială și nu te lăsa niciodată agățat de rău, ci doar bucură-te de viață!

Mai multe articole despre vegetarianism:

Lasă un comentariu